San Gimignano

Midden in Toscane, op de weg van Florence naar Siena ligt San Gimignano. Het stadje is wereldberoemd om zijn torens. Om hun rijkdom te tonen, bouwde men torens: hoe hoger de toren, hoe rijker je was. In San Gimignano zijn er van de oorspronkelijk ruim 70 torens nog 14 over, en is daarom UNESCO wereldgoed. En, niet geheel onbelangrijk, in het midden van het stadje zit de ijswinkel die het beste ijs ter wereld verkoopt.

De Sant'Agostino en het klooster

Aan een pitoresk plein aan de rand van de stad ligt de kerk Sant'Agostino. Deze kerk is gebouwd aan het eind van de 13e eeuw. Achter het altaar vind je er de fresco's over het leven van Augustinus, geschilderd door Benozzo Gozzoli.

Bij de kerk hoort een al even oud klooster. Nadat Napoleon het klooster vorderde voor zijn soldaten is het jarenlang staatseigendom geweest. Pas sinds 1995 wonen er weer een aantal augustijnen in het klooster. De augustijnen er een internationaal centrum voor rust en bezinning van gemaakt. Omdat het zolang buiten gebruik is geweest en de staat het eigenlijk nooit heeft onderhouden, is er nog altijd veel te doen in het klooster. In de twingtig jaar dat de augustijnen er zitten is er al veel opgeknapt, maar vele handen maken licht werk, en iedere hulp is nog steeds welkom!

Er wonen op dit moment drie augustijnen in het klooster, maar regelmatig zitten er gasten aan tafel van over de hele wereld. Waar je de ene dag praat met iemand uit Australië, kun je de volgende dag met iemand uit Bolivia of Peru in gesprek zijn. Dat maakt het ook een erg bijzondere plaats.

Een dag in het klooster

De augustijnen zijn geen contemplatieve orde. Wel is er aandacht voor het getijde gebed. Een standaarddag van de gemeenschap in het klooster ziet er als volgt uit:
  • Vanaf 7:00 is er in de kapel gelegenheid voor bezinning en meditatie
  • Om 7:30 is het ochtendgebed, de Lauden, waarna het ontbijt is
  • Om 12:15 is het middaggebed, aansluitend gevolgd door de lunch en siësta
  • Vanaf 15:00 begint het dagelijks leven in het stadje weer
  • Om 17:00 is er de dagelijkse mis
  • Voor de vespers om 19:00 wordt de kerk weer gesloten
  • Na de vespers begint het avondeten om 19:30
Daarnaast zijn er vaak pelgrims die onderdak zoeken voor hun tocht naar Rome.